rogarstwo

Rogarstwo

Rogarstwo – rzemiosło zajmujące się głównie wytwarzaniem tabakier z rogów bydlęcych.

Rogarstwo jest rzemiosłem, którego celem jest wytwarzanie przede wszystkim tabakier rogowych. Razem z tradycją zażywania tabaki, rogarstwo stanowi bardzo ważny aspekt kaszubskiego dziedzictwa kulturowego. Do wyrobu tabakier używa się najczęściej rogów krowich, ale można wykorzystać również rogi kozy, barana czy jelenia. Oprócz tabakier z rogów wyrabia się też czasami inne przedmioty użytkowe i dekoracyjne, takie jak łyżki do butów, trąbki myśliwskie, pierścienie czy wisiory.

Obróbkę rogu zaczyna się od tego, że gotuje się go przez kilkanaście godzin w wodzie lub, uprzednio wysmarowawszy tłuszczem, kładzie na rozżarzone węgle (procesowi temu towarzyszy bardzo nieprzyjemny zapach). Działania te mają na celu zmiękczenie materiału i umożliwienie dalszej obróbki. Proces ten wymaga niezwykłej precyzji i musi być przeprowadzany pod stałą kontrolą, ponieważ zbyt słabo rozgrzany róg będzie pękał, a przegrzany przepali się. Następnie formuje się kształt rogu – zwykle walcowaty i spłaszczony. Ukształtowaną tabakierę zostawia się na jeden dzień w drewnianej prasie lub imadle do zupełnego zastygnięcia i utrwalenia jej kształtu. Na koniec tworzy się dzióbek tabakiery poprzez podgrzewanie go nad ogniem i dorabia się denko.

Tabakiery rogowe mają zakrzywiony dzióbek i raczej się ich nie zdobi, jeśli jednak to rzeźbą, rytami lub elementami metalowymi. Wyjątkową cechą tych wyrobów jest ich naturalny kolor, który ze względu na różne rodzaje rogów bydła jest niepowtarzalny. Tabakiery zwykle przyjmują czarny, brązowy, kremowy, oliwkowy bądź biały kolor.

Zdjęcie: Wikipedia

„Świat jest doskonały” – Rudolf Kręcki (Gminny Ośrodek Kultury Sportu i Rekreacji Chmielno)
„Jak tabakiery z bydlęcego rogu tworzono na Kaszubach?” (Patriot24.TV)